Najviac obéznych mužov je na východnom Slovensku

31.10.2003 Celý región

Pojazdné laboratórium Florabus navštívilo v júni tohto roku 24 miest na Slovensku. Cieľom Florabusu bolo monitorovať výskyt rizikových faktorov srdcovo-cievn...
Pojazdné laboratórium Florabus navštívilo v júni tohto roku 24 miest na Slovensku. Cieľom Florabusu bolo monitorovať výskyt rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ako aj životný štýl obyvateľov Slovenska. Na základe zhromaždených dotazníkov bola vypracovaná štúdia o životnom štýle obyvateľov, ako aj mapa stravovacích zvyklostí v jednotlivých regiónoch Slovenska.

Prešov, 28. septembra 2003. Pojazdné laboratórium Florabus počas svojho putovania po Slovensku zhromaždilo informácie o výskyte rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení a údaje o stravovacích zvyklostiach 1389 dobrovoľníkov. Odborný tím tvorili lekári a zdravotné sestry zo štátnych zdravotných ústavov, ktorí okrem meraní rizikových faktorov poskytovali aj individuálne poradenstvo v oblasti stravovania a životného štýlu. Cieľom podujatia bolo zistiť mieru zaťaženia kardiovaskulárneho systému našich ľudí, ktorá by mala podnietiť k zmene a lepšiemu životu. Florabus 2003 v rámci svojej cesty navštívil mestá Bratislava, Trnava, Nitra, Myjava, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Piešťany, Zvolen, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina, Martin, Komárno, Nové Zámky, Rimavská Sobota, Lučenec, Poprad, Spišská Nová Ves, Michalovce, Prešov, Košice a Humenné.

Odborné vyšetrenia ukázali, že 35 % žien a takmer polovica mužov má vysoký cholesterol v krvi, čo je v rámci Slovenska druhá najhoršia štatistika. Na východnom Slovensku žije najmenej mužov, ktorí trpia vysokým krvným tlakom - 23 %. Ženy sú v tejto kategórii po západnom Slovensku na druhom mieste počtom 31 %. Z výsledkov vyplynulo, že takmer 70 % mužov a 67 % žien trpí nadváhou či obezitou, čo je najviac na Slovensku. Z dotazníkového prieskumu vyplynulo, že takmer polovica obyvateľov na východnom Slovensku považuje svoje zamestnanie za stresové. Fajčenie priznáva 14 % mužov a 16 % žien. Len 38 % mužov a asi polovica žien sa pravidelne venuje aktívnemu pohybu. Iba u 15 % žien a 8 % mužov na východnom Slovensku sa nezistili žiadne rizikové faktory, čo je najhorší stav v rámci celého Slovenska.

Prieskum Florabusu poukázal na vážne nedostatky v stravovacích návykoch obyvateľov východného Slovenska, hlavne medzi ženami. Až 12% východoslovenských žien pravidelne konzumuje údeniny, čo je najvyššie zastúpenie medzi ženami. Z mužov obľubuje údeniny 16% opýtaných. Bravčové mäso obľubuje 24 % mužov a 14% žien. Na druhej strane výsledky ukázali, že ľudia na východnom Slovensku sú najväčšími konzumentmi ovocia a zeleniny. Polovica opýtaných žien a 43 % mužov konzumuje pravidelne ovocie a niečo vyše polovice mužov a asi 40 % žien pravidelne konzumuje zeleninu. Polovica mužov i žien viackrát týždenne konzumuje strukoviny. Čo sa týka rýb, väčšina ľudí ich takmer vôbec nekonzumuje, najmenej ich konzumujú ženy medzi 25 - 34 rokom a muži nad 65 rokov. Rastlinné nátierky preferuje iba asi 40 % všetkých opýtaných. Vyše 80 % respondentov uviedlo, že na varenie uprednostňujú rastlinné oleje, čo je najväčší počet na Slovensku.

V pití rôznych nápojov štatistiky ukázali, že muži aj ženy na východnom Slovensku pijú najmenej mlieka, iba 24 % mužov a 33% žien. Čo sa týka spotreby alkoholu, prieskum ukázal, že pivo obľubuje asi 29 % mužov, čo je najmenej na Slovensku. Podobne je to s vínom, ktoré si dá len 13 % mužov a destilátmi, ktorými nepohrdne 8 % mužov. Napriek nedostatkom, ktoré boli zistené počas projektu Florabus 2003 je 64 % mužov i žien na východnom Slovensku presvedčených, že sa stravuje zdravo.

Floraporadne úspešne fungujú už piaty rok a v mestách Bratislava, Banská Bystrica, Žilina, Komárno a Nitra ich počas tohto obdobia navštívilo v rámci rôznych podujatí na Slovensku vyše 22 000 ľudí. Pre používateľov internetu Floraporadne zriadili aj interaktívne poradenské centrum na adrese www.florastranky.sk. Okrem dobrých rád a užitočných informácií si pomocou e-kalkulačky môžete denne spočítavať svoj príjem energie, čo iste mnohí ocenia. Veľkému záujmu sa teší aj Floralinka zdravej výživy a zdravého životného štýlu na ezplatnom telefónnom čísle 0800 152 153. Na Floralinke môže každý osobne konzultovať svoj problém so skúsenými lekárkami a získať rady ako sa čo najefektívnejšie starať o svoje zdravie.
 

Vyberte región

mark